De 3e dag: het lab - Reisverslag uit Cotonou, Benin van Joke Admiraal - WaarBenJij.nu De 3e dag: het lab - Reisverslag uit Cotonou, Benin van Joke Admiraal - WaarBenJij.nu

De 3e dag: het lab

Door: Joke

Blijf op de hoogte en volg Joke

18 Augustus 2009 | Benin, Cotonou

"Ja mevrouw u denkt dat u op het lab gaat werken, maar u gaat hier hele andere werkzaamheden verrichten. komt u maar mee naar de machinekamer...."
Zal deze voorspelling uitkomen?

Vandaag liep ik het ontbijt mis, want ik dacht dat dat om 7.30h begon, maar dan is het dus al afgelopen. En om 7.45h was er een andere meeting waar iedereen heen moest. Hier werden allerlei mededelingen gedaan, o.a. wie er afgelopen week nieuw gekomen waren en dat waren er echt veel, vast wel 20.
Een normale werkdag is hier van 8.30-17.00h. Maar ik begon vandaag om 9.00 uur voor een introductie door Dr Craig, iemand die de leiding heeft over het lab en een paar andere afdelingen. Weer een paraaf erbij.
Daarna kwam ik op het lab. Het is lekker vol gepakt, maar toch nog groter dan ik verwacht had. Er werken 2 andere analisten. Het was vandaag heel rustig op het lab. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat op dit moment lang niet alle bedden bezet zijn, omdat er net een wisseling is van veel artsen. Sarah (uit Australie) liet mij zien hoe een apparaat voor klinisch chemische bepalingen zoals glucose gekallibreerd moet worden. Het leek allemaal niet zo moeilijk, maar ik heb het niet allemaal onthouden. Verder kwamen er regelmatig een paar EDTA-bloedjes binnen voor celtellingen. Dat apparaat lijkt wel op de cellcounter van het KVP-lab en dat is dus erg makkelijk. Malaria aanvragen worden meestal alleen maar met een sneltest voor malaria tropica getest, tenzij er onderzoek op andere malaria soorten wordt aangevraagd (ook een sneltest). En uitstrijkjes worden vooral gemaakt om een patient tijdens de behandeling te volgen. Er kwam ook nog een faeces monster binnen voor parasieten. Die mocht ik ook doen.
Behalve de testen zelf, moeten we ook zelf zorgen dat alle apparaten het blijven doen. Ik ben niet zo heel technisch, dus hoop maar dat alles het gewoon blijft doen. Sarah heeft voor alle analyse-apparaten een logboek gemaakt, want dat was er eerst nog niet. En we moeten natuurlijk zelf de voorraden op peil houden. Ik moet dus nog wel heel veel leren. Ook omdat de ander 2 analisten eerder weg gaan dan ik. En ik weet eigenlijk niet of de volgende analisten helemaal nieuw zijn of al eerder hier gewerkt hebben.
De slaapkamer deel ik met 4 andere vepleegkundigen. Regelmatig moet je iets in het half donker op zoeken, omdat er dan iemand ligt te slapen i.v.m. nachtdiensten. We hebben een eigen badkamer. Die w.c. maakt al een hoop herrie als je er naar kijkt.(dat is echt zo!). Wel lastig als je alles quiet moet doen.
Vandaag waarschuwde iemand een ander die wat aan mij uit moest leggen: "You had to speak slowly to Joke". Oef! Dat Engels valt toch nog niet mee. Zelf had ze een verhaal over "biefiezies" of zo tegen mij en ik wist echt niet waar ze het over had. Ik snapte het pas toen ze het opschreef: BFC (het geld van Benin). Alle engelse grapjes gaan langs mij heen en bij de belangrijkere dingen moet ik voortdurend om extra uitleg vragen. Gelukkig krijg ik af en toe ook nog te horen: "Your English sounds good". Dat geeft weer een beetje hoop.

• 18 Augustus 2009 - 21:09

Anita:

Ik denk dat het taalprobleem over een paar weken wel over is, dan denk je zelfs in het engels en wordt alles makkelijker. Je bent in ieder geval niet in de machinekamer beland! Ik hoop dat je het naar je zin hebt op de boot en in ontspannen sfeer goed werk kunt doen. Hoeveel dagen per week werk je eigenlijk? en hebben jullie ook nacht/oproep diensten? Is het werk wat je hier doet hetzelfde als in een NL ziekenhuis? Werken er ook Beniners (of Beninezen?) op het schip of zijn het vooral mensen uit Europa/Amerika of andere landen? hoe is de sfeer op het schip? groetjes, Anita

• 20 Augustus 2009 - 13:08

Hetty:

spannende verhalen.
    succes!

• 23 Augustus 2009 - 20:13

Anna:

Hallo Joke, Wat interessant en soms ook spannend allemaal. Maar jij slaat je er wel door heen! en zeker als je het samen met de Heer doet.
    Is er een speciale PC-kamer aan boord, waar jij je reisverslagen kunt maken, of heb jij een laptop bij je? De wijsheid van Gods Geest wens ik je toe, Shalom, Anna.