De psychiatrische kliniek
Door: Joke
Blijf op de hoogte en volg Joke
10 Oktober 2009 | Benin, Cotonou
Vorige week zaterdag ging ik mee naar een psychiatrische kliniek in Cotonou. Hier wonen allerlei soorten patienten door elkaar heen op een groot ommuurd terrein. Langs de rand stonden allemaal gebouwtjes waar ze in sliepen. Toen we kwamen zaten en lagen de meeste mensen buiten op de grond. Eerst liepen we een ronde over het terrein om iedereen te begroeten en uit te nodigen om mee te gaan. Ik had de indruk dat er binnen kort enkele baby's geboren moeten worden, maar misschien was dit niet de juiste diagnose. Bij een van de gebouwtjes gingen we naar binnen, omdat we daar ook mensen zagen. In die ruimte stonden heel veel bedden. Vaak met zo'n rieten strandmatje als matras op een latenbodem. Heel comfortabel dus. Onder en rond elk bed bevond zich een stilleven van bakjes, schalen en teiltjes. En verder lag er hier en daar en hoop kleren. Hiermee is dan ook wel de hele inhoud beschreven. Kasten of persoonlijke eigendommen (behalve de kleding misschien?) heb ik niet gezien. In het midden van het terrein stond nog een gebouw met hoog aan de muur een televisie. Die hebben we dus uitgezet. Ik verbaasde me er over dat geen van de toeschouwers enig teken van protest gaf en moeiteloos overschakelden op ons programma. Als introductie op het verhaal over Bartimeus blinddoekten we een paar vrijwilligers en leidden we hen tussen wat pionnen door om ze te laten ervaren hoe het is om blind te zijn. na het verhaal werden er kleurplaten uitgedeeld en ging bijna iedereen kleuren. Wie uitgekleurd was kon meedoen met 1 van de 3 spellen die we bij ons hadden. Ik kwam tot de conclusie dat we een exacte kopie van dit programma ook met de 2- en 3 jarigen van de kerk hadden kunnen doen. Het was dus heel kinderachtig, maar blijkbaar vonden ze het wel leuk.
Op de terugweg bezochten we een super de luxe winkel. Het was een soort Gamma, heel groot, met een supermarkt aanvulling. Het percentage Jogo's (witten) was opvallend hoog. Het viel mij op dat basis dingen als rijst, meel en suiker zeker niet goedkoper zijn dan in Nederland. Een hondjuh is hier een luxe denk ik, want voor 1,5 kilo Frolic tel je meer dan 10 euro neer.