De tweede week - Reisverslag uit Cotonou, Benin van Joke Admiraal - WaarBenJij.nu De tweede week - Reisverslag uit Cotonou, Benin van Joke Admiraal - WaarBenJij.nu

De tweede week

Door: Joke

Blijf op de hoogte en volg Joke

24 Augustus 2009 | Benin, Cotonou

Zondag ochtend ben ik met een paar anderen naar 1 van de vele kerken van Cotonou geweest. Alles was in het Frans, maar werd ook vertaald in het Engels. Ze hadden geen orgel, maar een muziek groep. Daar ben ik altijd wel blij mee. Ik ben niet zo'n grote orgelfan. Jammergenoeg bestaat er versterking, want het volume was echt loei, loei hard. Zelfs de preek bereikte een ongekend aantal decibellen!
's Middags gingen we met een groepje naar het strand. Eerst zouden we gaan lopen, maar uiteindelijk gingen we met een taxi. In de zee kun je niet echt zwemmen. Daar zijn de golven te hoog voor. Ik durfde er niet zo heel ver in. Omdat er bij het strand geen taxi's stonden, wilde iedereen met een zemmy-jimmy (dat is wat ik versta) naar huis. Dat zijn een soort brommer-taxi's.
Overal zijn de wegen vol met deze zemmy-jimmies die tussen de auto's door zig-zaggen. Omdat ik heel graag wilde wandelen heb ik voet bij stuk gehouden dat ik voor geen goud achterop zo'n ding te krijgen zou zijn. Geef mij maar gewoon een fiets! De beste uitvinding ooit. Daarvan heb ik er nog maar 1 gezien. Dat is ook wel te ruiken langs de hoofdwegen. Gelukkig wilden uiteindelijk Gry en Thomas ook nog wel wandelen. Lopend zie je veel meer dan vanuit een taxi. Langs de weg zijn overal stalletjes waar je van alles kan kopen en er lopen ook veel mense langs de weg met van-alles-en-nog-wat om te verkopen. Wij kochten een stukje suikerriet voor onderweg, maar dat bleek niet zo heel eenvoudig te verorberen.

Vandaag is het maandag en moest ik weer aan de slag. Gelukkig ben ik nu wat meer uitgerust en gaat alles op het lab wat beter. Er lag al een paar dagen een ernstig zieke baby van 9 maanden op de Intensive Care Unit (ICU). Vandaag is hij gestorven. Het was onduidelijk wat hij had. Hannah, die onder mij slaapt, is nurse op de ICU en was er wel verdrietig om. ik zelf zie de patienten niet zo heel erg veel. Eigenlijk alleen maar op de gangen of bij het rondbrengen van uitslagen. Je kunt hier ook deelnemen aan "adopt-a-patient". Dan ga je (bijna) dagelijks op bezoek bij een patient. Misschien ga ik dat ook doen. Maar ik moet eerst nog even uitzoeken wat het allemaal precies inhoud.

• 25 Augustus 2009 - 20:17

Peter Gooris:

Lieve joke,Wat maak je een boel mee,een baby die sterft dat is wel moeilijk lijkt me zo.Maar geniet van je verhaal zo leef ik weer helemaal mee wat je doormaakt.Zal ook voor je bidden wat je ook doet.Veel liefs en Gods zegen peter

• 28 Augustus 2009 - 20:47

Alie Carstens:

Hoi Joke,

Wat een ontdekking en ervaring allemaal. Ik hoop nog veel van je te lezen. Fijn dat je het een beetje na zin hebt.

• 01 September 2009 - 10:44

Sandra:

Hoi Joke,
    Het komt goed! Leuk om je site te lezen en gezellig om zo af en toe eens Nederlands met je te praten hier op het schip:-).

• 01 September 2009 - 14:44

Ida Van Soest:

Hallo dappere Joke,
    Ik heb van je verhalen genoten.
    Wat leer jij veel dingen en wat een uitdagingen allemaal.Weet dat als jij geeft wat je kunt de Heer zal aanvullen.
    Heel veel zegen toegebeden.
    Hartelijke groeten van Arie en Ida